Skolioza

Skolioza, e cila karakterizohet nga shteberimi  i shtyllës kurrizore djathtas ose majtas, është një problem ortopedik që është i zakonshëm sot. Për shkak të kufizimit të lëvizshmërisë dhe simptomave të ndryshme të sëmundjes, njerëzit mund të përjetojnë vështirësi në jetën e tyre të përditshme. Trajtimi i sëmundjes me shkallë të ndryshme të shteberimim  është planifikuar sipas kësaj shkalle dhe simptomave. Shteberimi  i kurrizit, i cili ka një mundësi shumë të ulët të rikuperimit spontan, mund të trajtohet me terapi fizike, ushtrime skolioze dhe ndërhyrje kirurgjikale.

Çfarë është skolioza (shteberimi  i shtyllës kurrizore)?

Deformimet dhe shteberimet  anësore në zonat e belit dhe kraharorit të shtyllës kurrizore janë përgjigjja e pyetjes se çfarë është skolioza. Shteberimi  kurrizor, i cili është një çrregullim ortopedik, mund të ndodhë vetëm ose me kyfozë ose gunga. Edhe pse shkaqet e skoliozës nuk dihen saktësisht, ajo mund të ndodhë për shkak të kushteve të tilla si paralizë cerebrale. Sidoqoftë, skolioza e lindur ose e fituar mund të shkaktohet nga mungesa e vitaminave, diabeti, dëmtimet e shtyllës kurrizore, infeksionet dhe faktorët trashëgues.

Simptomat e Skoliozës

Simptomat e skoliozës, të cilat nuk janë shumë të dukshme në periudhën e hershme, mund të shkaktojnë probleme të ndryshme shëndetësore në të ardhmen. Meqenëse dhimbja e shpinës është simptoma më e zakonshme, pacientët shpesh hetojnë se çfarë është dhimbja e skoliozës.

Simptomat e skoliozës që ndryshojnë nga rasti në rast sipas ashpërsisë dhe llojit të skoliozës janë:

  • check-mark-1Animi i shtyllës kurrizore në anën e djathtë ose të majtë,
  • check-mark-1Lakorja e dukshme në shpinë,
  • check-mark-1Lakorja e dukshme në shpinë,
  • check-mark-1Vështirësia për të qëndruar drejte në këmbë,
  • check-mark-1Frymarrje e veshtıresuar
  • check-mark-1probleme me ecjen,
  • check-mark-1Dhimbje në shpinë, bel dhe shpatulla,
  • check-mark-1Rrobat që nuk përshtaten siç duhet me trupin.

Diagnostikimi i Skoliozës

Sëmundja e skoliozës, e cila diagnostikohet në periudhën e hershme, siguron që trajtimi të japë rezultate shumë më pozitive. Për këtë, veçanërisht tek adoleshentët, ekziston një shans për të ndërhyrë në skoliozë pa nevojën e operacionit kirurgjikal, falë shqyrtimeve të shkollës.

Tek të rriturit kërkohet ekzaminimi fizik për diagnozën e skoliozës. Gjatë ekzaminimit, pacientëve u kërkohet të anojnë përpara për të parë  shteberımın  Në të njëjtën kohë, shteberimi  është i dukshëm kur pacientët janë në këmbë.

Përveç gjetjeve të ekzaminimit, metodat e imazhit përdoren gjithashtu në diagnozën e skoliozës. Shkalla e skoliozës, e cila merret nga pacientët duke u përkulur përpara, anash ose mbrapa, përcaktohet gjithashtu sipas rezultateve të rrezeve x. Së bashku me rrezet x, rezonanca magnetike (MR) dhe tomografia e kompjuterizuar (CT) përdoren gjithashtu në diagnozë. Shfaqja e simptomave të tilla si dhimbja në këmbë dhe zonat e shpinës dhe probleme të zorrëve

Gradat  e Skoliozës

Shtebmerimi  i kurrizit maten në gradë. Shqetesimet qe japin dhimbje  quhet skoliozë, shteberimi duhet të jetë 10 gradë dhe më lart. Skolioza prej 10 gradësh dhe kthesat poshtë saj nuk është skoliozë por asimetri kurrizore.

Shkallët e skoliozës ndahen në tre si të lehta, të moderuara dhe të rënda. Skolioza e lehtë është kthesa më pak se 20 gradë. Imazhi i skoliozës 20-shkallë në përgjithësi do të thotë se nuk nevojitet asnjë trajtim. Sidoqoftë, pacientët duhet të shkojnë në kontrolle të rregullta për të kuptuar nëse ka një rritje të lakimit.

Shteberimet midis 20 dhe 40 gradë quhen skoliozë të moderuar. Shfaqja e skoliozës 20 ose 30 gradë, e cila diagnostikohet kryesisht midis moshës 10-15 vjeç, përmirësohet me korse dhe terapi fizike

Në skoliozën e rëndë, shteberimi  është mbi 40 gradë. Shumica e pacientëve trajtohen në mënyrë kirurgjikale, sepse shfaqja e skoliozës 40 gradë dhe shteberimet  mbi të tregojnë simptoma të rënda.

Si llogaritet Shkalla e Skoliozës?

Shkallëzimi i skoliozës bëhet me anë të metodave të imazhit. Tomografia e kompjuterizuar, radiografia dhe MRI janë metodat e përdorura në llogaritjet e gradave.

Kur Ndalet Përparimi i Skoliozës?

Shumica e njerëzve me shteberimin  të shtyllës kurrizore po hetojnë nëse skolioza përparon. Megjithëse skolioza është një gjendje e pashmangshme, përparimi i sëmundjes mund të ndalet me metoda të ndryshme të trajtimit dhe moshës. Skolioza përparon deri në moshën është një nga pyetjet. Skolioza, e cila zakonisht ndodh në një moshë të re dhe përparon deri në fund të pubertetit, ose ndalet plotësisht ose ngadalësohet në moshën e rritur.

Trajtimi i skoliozës

Trajtimi i skoliozës; Isshtë planifikuar duke marrë parasysh moshën e pacientëve, shkallën dhe vendndodhjen e lakimit, ashpërsinë e dhimbjes tek të rriturit, gjetjet e ekzaminimit fizik dhe metodat e imazhit dhe rritjen e shkallës së lakimit me kalimin e kohës. Diagnostifikimi i hershëm i bërë nga rrezet X të skoliozës dhe ekzaminimi rrit ndjeshëm suksesin e trajtimit të skoliozës.

Vëzhgimi, trajtimi me korse, terapia fizike dhe operacioni kirurgjikal zbatohen në trajtimin e skoliozës. Vëzhgimi, i cili është opsioni i parë i trajtimit, zakonisht zbatohet në kthesa nën 20 gradë dhe tregon se sa është rritur lakimi me kalimin e kohës. Zbatimet e terapisë fizike të skoliozës dhe operacionet kirurgjikale janë veçanërisht të përshtatshme për të rriturit dhe rastet më të rënda. Sidoqoftë, operacionet kirurgjikale janë të fundit që përdoren për trajtimin e skoliozës si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit.

Cili mjek dhe departament duhet të shkojnë për skoliozë?

Për diagnozën dhe trajtimin e skoliozës, është e nevojshme të aplikoni në departamentin e Ortopedisë.

Çfarë ndodh nëse skolioza nuk trajtohet?

Ashtu si me të gjitha sëmundjet e tjera, skolioza mund të zbulojë probleme të ndryshme shëndetësore nëse nuk trajtohet. Në rastet kur lakimi nuk kontrollohet dhe vazhdon të përparojë, kafazi i kraharorit ngushtohet dhe pacientët kanë vështirësi në frymëmarrje. Trajtimi i duhur është thelbësor për të parandaluar probleme të tilla si gulçimi tek fëmijët në zhvillim.

Sidoqoftë, në skoliozën e lehtë, trajtimi nuk kërkohet nëse nuk shihet një problem serioz shëndetësor. Pacientët shkojnë periodikisht në kontroll vetëm për të parë nëse lakimi i shtyllës kurrizore po përparon.

Kirurgjia e skoliozës

Kirurgjia e skoliozës kryhet nëse përparimi i shteberimit te shtylles kurrizore  nuk mund të ndalet nga metodat jo-kirurgjikale dhe simptomat vazhdojnë. Për këtë arsye, ata me shteberim  të avancuar të shtyllës kurrizore po bëjnë kërkime mbi operacionin e skoliozës. Kirurgjia është metoda e duhur e trajtimit për ata që ankohen për simptoma të tilla si dhimbje të forta, probleme në funksionet e zorrëve dhe dobësi të muskujve.

Operacionet e stabilizimit të shtyllës kurrizore zakonisht kryhen tek të rriturit që kanë përfunduar zhvillimin e tyre. Bashkimi kurrizor; Shtë procesi i përdorimit të shufrave metalike, telave dhe vidave për të korrigjuar lakimin e shtyllës kurrizore, si dhe kockat e marra nga një pjesë e trupit të pacientëve. Operacioni me fuzion nuk rekomandohet, veçanërisht në fëmijët e vegjël nën 10 vjeç. Shufrat e prodhuara posaçërisht përdoren tek këta fëmijë për të ndaluar lakimin. Ky operacion, i cili nuk ndikon negativisht në zhvillimin e mushkërive, përsëritet ndërsa fëmijët rriten dhe shufrat zgjaten.

Procesi i rimëkëmbjes pas operacionit të skoliozës zgjat më shumë se operacionet e tjera. Pacientët që mbahen nën mbikëqyrje javën e parë mund të kthehen në jetën e tyre të përditshme brenda 1 muaji, dhe nga muaji i 3-të mund të merren me aktivitete sportive.

Sa orë zgjat operacioni  i skoliozës?

Kirurgjia e skoliozës, e cila është një ndër operacionet afatgjata dhe sfiduese të operacionit ortopedik, zgjat mesatarisht 3-4 orë.

Rreziqet e kirurgjisë së skoliozës?

Si çdo operacion, edhe operacioni i skoliozës ka disa rreziqe. Rreziqet e operacionit të skoliozës përfshijnë hemorragjin , formimin e mpiksjes, infeksionin në zonat e plagës, vendosjen jo të plotë të protezave dhe dëmtimin e nervave kurrizor. Dëmtimi i nervave që shkakton paralizë dhe mpirje në këmbë dhe problemet me funksionimin e zorrëve janë rreziqe të rralla. Infeksionet e plagëve shërohen me përdorimin e antibiotikëve. Nëse shufrat ose vidhat metalike nuk janë vendosur siç duhet, pacientët zakonisht i nënshtrohen rioperacionit.

Kur shikohet anash, shtylla kurrizore e njeriut nuk është plotësisht e drejtë. Ekziston një depresion i lehtë në zonën e qafës dhe belit (lordosis) dhe një prapambetje të lehtë të shpinës (kyfozë). Kur shikohet nga prapa, duhet të jetë krejtësisht e sheshtë. Skolioza (lakimi i shtyllës kurrizore) do të thotë që shtylla kurrizore është e lakuar në anën e djathtë ose të majtë.

Orë pune

 • clockE hënë – e shtunë : 09:00–18:00
  E diel   : Mbyllur

Marr informacion

Ju mund të na kontaktoni për më shumë informacion në lidhje me spitalin dhe departamentet tona.

Na telefononi

Formulari i emërimit

  Formular Konsultimi Falas

  user-3
  email-2
  smartphone
  birthday-cake-with-candle
  placeholder-2