Sëmundjet e syve

Çfarë janë Sëmundjet e Syve?

Sëmundjet e syve janë sëmundje që shkaktojnë përkeqësim ose humbje të shikimit në varësi të faktorëve mjedisorë, gjenetikë ose të lidhur me moshën. Këto çrregullime që mund të lindin në sy, të cilat janë ndër organet shqisore më të rëndësishme dhe të ndjeshme të trupit, mund të ndikojnë në jetën e pacientit në një mënyrë jashtëzakonisht negative. Ndërsa disa sëmundje të syve nuk japin asnjë simptomë në fazat e tyre të hershme, shumica e sëmundjeve të syve mund të shfaqen me një ose më shumë probleme të tilla si ndjesia e rëndë e djegies dhe kruajtjes, ulja ose ngushtimi i shikimit, pamundësia për të zgjedhur ngjyrën, gërmimi i tepërt dhe të qenit i pakëndshëm nga drita.

Kontrollet e rregullta mjekësore janë në krye të listës së masave që mund të merren për të parandaluar sëmundjet e syve. Shumë sëmundje të syve mund të trajtohen tek individët që bëjnë kontrolle të rregullta dhe fillojnë të marrin trajtimin e nevojshëm në fazat fillestare të sëmundjes falë diagnozës së hershme.

Cilat sëmundje kërkon njësia e sëmundjeve të syve?

Katarakti

Katarakti është një sëmundje e syrit që ndodh si rezultat i humbjes së transparencës natyrore dhe forcimit të thjerrëzës së syrit dhe mund të shkaktojë humbje të shikimit nëse nuk trajtohet. Megjithëse katarakti më së shumti shihet tek individët e moshës së mesme dhe më të vjetër në varësi të moshës së avancuar; Disa ilaçe, duke përfshirë substanca toksike, rrezatim, energji elektrike të tensionit të lartë, ndryshime gjenetike dhe kortizon gjithashtu mund të shkaktojnë katarakt pa marrë parasysh moshën. I vetmi trajtim i sëmundjes, i cili manifestohet me simptoma të tilla si ndjeshmëria ndaj dritës, ulja e shikimit të natës dhe zbehja e ngjyrave, kryhet duke hequr me kirurgji lenten e syve, e cila ka humbur funksionin e saj dhe duke vendosur një lente të re të syve. Në operacionet e kryera brenda 20-30 minutave me operacionin e fakoemulsifikimit, pacienti mund të rifitojë një ndjenjë të shëndetshme të shikimit që nga dita e parë.

Retinopatia diabetike

Megjithëse retinopatia diabetike rrallë mund të shihet tek diabetikët e rinj, është një sëmundje që ndodh kryesisht si rezultat i sëmundjeve të diabetit që zgjasin më shumë se pesë vjet, për shkak të përkeqësimit të strukturave kapilare në shtresat e retinës së syve. Retinopatia diabetike, e cila është një nga shkaqet kryesore të verbërisë që mund të trajtohet në botë, zakonisht nuk tregon ndonjë simptomë në fazat e saj të hershme. Në mënyrë që të parandalohet përparimi i sëmundjes herët, pacientëve diabetikë u kërkohet të bëjnë ekzaminime të hollësishme të fundusit të syve rregullisht, të paktën një herë në vit.

Glaukoma

Glaukoma, ose presioni i syrit, është një sëmundje që ndodh si rezultat i presionit të lartë intraokular që dëmton nervat e syrit dhe mund të shkaktojë humbje të shikimit në fazat e mëvonshme. Mungesa e ndonjë shenje ose simptome në fazat e hershme të shumicës së pacientëve e bën të vështirë zbulimin e glaukomës. Historia familjare e glaukomës, diabetit të avancuar ose sëmundjeve të gushës, përdorimi afatgjatë i kortizonit, pezmatimi i syve, miopia dhe migrena janë faktorë që rrisin rrezikun e glaukomës. Extremelyshtë jashtëzakonisht e rëndësishme që individët në këto grupe rreziku të bëjnë rregullisht ekzaminimet e syve dhe të matin rregullisht presionin e tyre brenda syve për të marrë masat e para të kujdesit kundër sëmundjes. Sëmundja nuk mund të shërohet plotësisht, pasi glaukoma shkakton dëmtime të qelizave nervore të syrit që nuk mund të rigjenerohen vetë; Procesi i trajtimit kryhet për të mbajtur nën kontroll sëmundjen dhe për të parandaluar humbjen e shikimit. Në trajtimin e glaukomës përdoren përditë pika sysh që zvogëlojnë presionin intraokular dhe mund të aplikohet operacioni ose kirurgjia me lazer, në varësi të llojit të glaukomës.

Strabizmi

Strabizmi është një sëmundje e vazhdueshme ose e rastit që ndodh si rezultat i prishjes së sinkronizimit të syve për shkak të papajtueshmërisë ose mungesës së muskujve që sigurojnë paralelizëm midis syve. Në trajtimin e sHTEMBERİMİT  përdoren shumë metoda të ndryshme, ku diagnostikimi i hershëm është jashtëzakonisht i rëndësishëm, në varësi të moshës së pacientit dhe gjendjes së sëmundjes. Strabizmi pas një ekzaminimi të hollësishëm të syve; Mund të hiqet si rezultat i përdorimit të syzeve speciale, ushtrimeve të syve të ndihmuara nga kompjuteri ose një operacioni kirurgjik.

Pengesa e kanalit të lotëve

MBLLOKİMİ İ  kanalit të  LOTEVE  është një sëmundje e shkaktuar nga pamundësia e lotëve për të arritur zgavrën e hundës përmes kanalit të lotëve, e cila është thelbësore për pastrimin e syve dhe për një ndjenjë të shëndetshme të shikimit. Sëmundja, e cila është shumë e rëndësishme për t’u diagnostikuar në moshë të hershme, manifestohet me simptoma të tilla si lotim i tepërt i syve, gërvishtje të shpeshta dhe ënjtje në rrënjën e hundës. Ndërsa trajtimi i bllokimit të kanalit të lotëve sigurohet duke masazhuar qeskën e lotit në rrënjën e hundës në foshnje rregullisht gjatë ditës, aplikohet hetimi, ndërhyrja kirurgjikale (DSR) ose trajtimi me lazer në varësi të gjendjes së sëmundjes dhe individit tek të rriturit.

Blefaroplastikë

Blefaroplastika, e njohur gjithashtu si estetikë e qepallës, është një korrigjim kirurgjik i lëkurës së varur dhe indeve muskulore në qepallat për shkak të plakjes së lëkurës. Blefaroplastika zbatohet më së shumti tek individët mbi moshën 35 vjeç që vuajnë nga humbja e pjesshme e shikimit si rezultat i rënies së lëkurës dhe mund të kryhet për çdo grup moshë kur është e nevojshme.

Kirurgjia Refraktive

Kirurgjia refraktive është procesi i korrigjimit të përhershëm të defekteve të shikimit si miopia, hiperopia dhe astigmatizmi i shkaktuar nga thyerja e gabuar e dritës me një operacion kirurgjik në vend të përdorimit të syzeve ose lenteve të kontaktit. Metodat e përdorura në kirurgjinë refraksionale, të njohura gjithashtu si kirurgji lazer në sy, përcaktohen pas një ekzaminimi të hollësishëm të syrit, dhe ndryshojnë në përputhje me strukturën e syve të individit dhe defektin vizual. Individët që nuk kanë sëmundje kronike, të cilët janë mbi moshën 18 vjeç dhe trashësia e kornesë dhe madhësia e syve të tyre janë të përshtatshme, mund të përfitojnë nga përfitimet e operacionit refraktiv.

Orë pune

 • clockE hënë – e shtunë : 09:00–18:00
  E diel   : Mbyllur

Marr informacion

Ju mund të na kontaktoni për më shumë informacion në lidhje me spitalin dhe departamentet tona.

Na telefononi

Formulari i emërimit

  Formular Konsultimi Falas

  user-3
  email-2
  smartphone
  birthday-cake-with-candle
  placeholder-2