Urologji

Çfarë është Urologjia?

Urologjia është një shkencë mjekësore që studion organet riprodhuese mashkullore dhe femërore dhe traktin urinar. Ai shqyrton diagnozën dhe procesin e trajtimit të të gjitha sëmundjeve që lidhen me organe të tilla si veshkat, fshikëza e urinës, uretrat, uretra, penisi, testikujt, skrotumi dhe gjëndra e prostatës.

Urologjia përfshin si infeksionin në traktin urinar ashtu edhe ndërhyrjet kirurgjikale të sistemit urinar. Emri i dhënë për të gjitha sëmundjet që përfshijnë sistemin riprodhues dhe traktin urinar njihet si “çrregullime urogjenitale”. Sistemi urologjik merret me sistemin riprodhues dhe sekretues, veçanërisht tek burrat. Tek gratë, kryesisht merret me sëmundjet e sistemit ekskretues. Meqenëse sistemi riprodhues dhe sistemet ekskretuese tek gratë duhet të ekzaminohen në tërësi, urologjia punon me gjinekologun.

Urologjia ndahet në nën-disiplina brenda vetes. Këto janë andrologjia, urologjia pediatrike, urologjia femërore, neurourologjia, endourologjia dhe uroonkologjia Andrologjia: Andrologjia është një nga nën-degët e urologjisë që merret me mosfunksionime seksuale. Shëndeti seksual mashkullor dhe femëror dhe infertiliteti mashkullor janë sëmundje të zakonshme dhe të ekzaminuara. Hulumtimet themelore si të gjitha anatomike, fiziologjike dhe biokimi janë kryer në sëmundje të tilla. Ankesat më të zakonshme në lidhje me këtë zonë janë ngurrimi seksual tek burrat dhe gratë, sindromat e dhimbjes në organet riprodhuese, çrregullimet në strukturën e penisit dhe infertiliteti mashkullor. Në sëmundjet me probleme hormonale, trajtimet kryhen së bashku me specialistët e endokrinologjisë dhe psikiatrisë. Zgjidhja kundër infertilitetit mashkullor është trajtimi me metodën IVF.

Urologji pediatrike

Eshte një nën-shkencë e zhvilluar për sëmundjet e urologjisë tek fëmijët. Sëmundje të tilla të vërejtura tek fëmijët mund të japin simptoma mjaft vonë. Sidoqoftë, falë teknologjisë së përparuar të zhvilluar në vitet e fundit, edhe ekzaminimet e anomalive për foshnjën bëhen në mjedisin me ultratinguj dhe procesi i trajtimit fillon sapo të lindë. Përveç këtyre, ndihma e urologjisë kërkohet në raste të tilla si probleme urinare, paqartësi gjinore ose ënjtje në organet gjenitale që mund të përjetohen tek të porsalindurit ose moshat më të mëdha. Përveç kësaj, ekzaminohen edhe çrregullime të tilla si urinimi i shpeshtë, dhimbja në veshka, rrethprerja e pasaktë, mosmbajtja e urinës gjatë ditës ose natës.

Urologji femërore

Isshtë një nën-disiplinë që përfshin dy degë, urogjenekologjinë. Çrregullime të tilla si prolapsi i legenit, mosmbajtjeje urinare dhe fshikëza tepër aktive trajtohen. 60% e grave midis moshës 20 dhe 70 vjeç kanë këto sëmundje. Meqenëse arsyet për shfaqjen e sëmundjeve ndryshojnë në varësi të personit, vendimi që do të merret për trajtim ka një tipar të personalizuar mjekësor ose kirurgjik.

Neururologji

Neurologjıa   meret me problemet dhe   me  çrregullimet e trurit, palcës kurrizore dhe nervave periferikë. Kryhen trajtimet e nevojshme për diagnostikimin e sëmundjeve që ndodhin si rezultat i ankesave të tilla si problemet e urinimit të përjetuara gjatë natës dhe urinimi i shpeshtë.

Endourologjia

Isshtë një nën-shkencë që merret me diagnostikimin dhe trajtimin e gurëve në traktin urinar dhe veshkat. Trajtimet mund të bëhen në shumë mënyra në varësi të madhësisë dhe frekuencës së gurëve.

Uroonkologjia

Isshtë një nën-shkencë që merret me diagnostikimin dhe trajtimin e kancereve të organeve urologjike si fshikëza e urinës, veshkave, prostatës ose testiseve. Nëse diagnostikohet herët, merren përgjigje shumë të mira për trajtimet. Absolutelyshtë absolutisht e nevojshme të kërkohet ndihma e një urologu specialist në të gjitha llojet e çrregullimeve urinare të tilla si gjaku që vjen nga urina, ënjtja në vezore edhe nëse është pa dhimbje, dhe dhimbja në zgavrat e barkut.

Testet Urologjike dhe Ndërhyrjet Kirurgjikale

Në problemet urologjike, ekzaminohet gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit dhe mund të kërkohen disa teste për të shqyrtuar sëmundjen në mënyrë më të detajuar. Testet e zakonshme janë:

  • check-mark-1Skanimi MRI ose skanimi CT për të përcaktuar saktësisht vendndodhjen e sëmundjes.
  • check-mark-1Ekografia (Doppler USG, US transrektal, USG urinar),
  • check-mark-1Testi i urinës kundër rreziqeve të infeksionit,
  • check-mark-1Cistograma e fshikëzës e marrë me ndihmën e rrezeve X,
  • check-mark-1Përdorimi i një cistoskopi i nevojshëm për të vizualizuar traktin urinar,
  • check-mark-1Testet urodinamike të nevojshme për matjen e presionit dhe vëllimit brenda fshikëzës,
  • check-mark-1Cistourettografia e pavlefshme (VSUG),
  • check-mark-1Biopsi kundër rrezikut nga kanceri,
  • check-mark-1Testet e gjakut të nevojshme për të ekzaminuar sistemin urinar,
  • check-mark-1Testi i antigjenit specifik të prostatës (PSA),
  • check-mark-1Analiza e spermës,
  • check-mark-1Testi i rrjedhjes së urinës,
  • check-mark-1Ekzaminimi rektal.
Ndërhyrja kirurgjikale mund të kërkohet gjatë procesit të trajtimit pas kryerjes së testeve të kërkuara. Teknikat operacionale të përdorura përgjithësisht në trajtimet e pacientëve janë si më poshtë:
  • check-mark-1Operacione klasike (veshka, fshikëza urinare, trakti urinar, prostata, sëmundjet e testikujve),
  • check-mark-1Kirurgji percutaneous gur (gurë në veshka)
  • check-mark-1Operacione radikale të prostatës,
  • check-mark-1Operacionet laparoskopike,
  • check-mark-1Kirurgjitë endoskopike,
  • check-mark-1Operacione mikroskopike (në trajtimin e infertilitetit),
  • check-mark-1Mikrovarikocelektomia.
Cilat sëmundje kërkon urologjia?

Urologjia është një specialitet kirurgjikal që merret me diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve që përfshijnë traktin urinar dhe organet riprodhuese mashkullore tek gratë, burrat dhe fëmijët. Urologjia ka të bëjë me trajtimin e sëmundjeve të tilla:

Çfarë  eshte  Urologjia te Burrat?

  • check-mark-1Kanceret e veshkave, penisit, testikujve, fshikëzës, veshkave dhe gjëndrës së prostatës,
  • check-mark-1Steriliteti, shterp…
  • check-mark-1Gur në veshka,
  • check-mark-1Sëmundjet e veshkave,
  • check-mark-1Prostatiti (pezmatimi i gjëndrës së prostatës),
  • check-mark-1Zgjerimi i gjëndrës së prostatës,
  • check-mark-1Infeksionet urinare (UTI),
  • check-mark-1Venat e zgjeruara ose venat me variçe në skrotum,
  • check-mark-1Derdhje e parakohshme,
  • check-mark-1impotencë,
  • check-mark-1Dhimbje në testikuj

Çfarë eshte  Urologjia te Gratë?

  • check-mark-1Kanceret e fshikëzës, veshkave dhe gjëndrave mbiveshkore,
  • check-mark-1Fshikëza tepër aktive,
  • check-mark-1Lënia e fshikëzës në vaginë ose prolapsi i fshikëzës,
  • check-mark-1Gur në veshka,
  • check-mark-1Cistiti intersticial
  • check-mark-1UTIs
  • check-mark-1mosmbatja e urınes

Çfarë eshte   Urologjia te Fëmijët?

  • check-mark-1Mosmbajtjeje, te urines
  • check-mark-1Probleme me strukturën e traktit urinar dhe bllokimet,
  • check-mark-1Prania e testikujve të pa zbritur,
  • check-mark-1Ënjtje dhe / ose skuqje të lëkurës së prepucit,
  • check-mark-1Sëmundjet e penisit

Orë pune

 • clockE hënë – e shtunë : 09:00–18:00
  E diel   : Mbyllur

Marr informacion

Ju mund të na kontaktoni për më shumë informacion në lidhje me spitalin dhe departamentet tona.

Na telefononi

Formulari i emërimit

  Formular Konsultimi Falas

  user-3
  email-2
  smartphone
  birthday-cake-with-candle
  placeholder-2